Hírek Magazin Művészet Társadalom Tudomány Turizmus Vidékünk

M E G J E L E N T

MÁRIÁS JÓZSEF 10. KÖTETE

MÁRIÁS JÓZSEF 10. KÖTETE

az elektronikus könyvtárban

https://mek.oszk.hu/21800/21809/..

Ismét jelentős munkával találkozunk, ami tulajdopnképpen nem újság, olvashattuk részletekben a fb. oldalain, de ilyenképpen is, illusztrálva, egybekötve, csokorba fogva mint nagy munkára tekinthetünk, amire büszkék is vagyunk, örvendünk, hogy olvashatjuk.

Kicsit talán meglepő is. Meglepő azért, mert tulajdonképpen egy önéletrajzi írást olvashatunk Máriás Jóska tollából. Mint sorai közt tobbször is találjuk a “tükörbe nézést” a teljes igazság őszinte megvallását, a sors fintorait és örömöket okozó sokaságát. Szóval nagyon érdekes kötetté kerekedett ez a munka, ami az író életén keresztül többször is belepillant családja,  szülöföldje, szülővárosa életébe, sorsába, amelyből tulajdonképpen a felsőbányai emberek százainak életrajzát olvashatjuk. Persze, voltak, akik elferdültek, megváltoztak, “nagyok lettek”, vagy elfelejtették honnan jöttek. Máriás esetében minden csodálatra méltó. Az igazmondás, a hiteles történés bemutatása, “megmutatása” és a nem könnyű, kissé bonyodalmas életút példaértékű megvallása.  Igen, egy jól sikerült “munka” a szó legnemesebb értelmében, a sok hiába tengődő, életével, vagy társai sorsával nem foglalkozó ember számára is úgy kellene hasson, mert sorai ennyire hitelesek, amennyire ismerjük, vagy kevesebbet tudunk róla, akit “Az írás ördöge nem hagy nyugodni. A tollat nem lehet büntetlenül letenni, az emlékeink elől a nyug-díjas évek elefántcsont-tornyába menekülni. Olyan ez, mintha egy virtuális jegyzetfüzet kiíratlan témái szólítanának/szorítanának, amelyekkel el kell számolni – nem a rovatvezető, nem a főszerkesztő – önmagunk előtt.”

A könyv szerkesztője Cseke Gábor, az író egyetemi évfolyamtársa, jó barátja és mindvégig nagyí becsülője is azt írja róla: “Máriás József „megmentett noteszlapjai” szűk-szavú, nyílt tekintetű megvallását jelentik egy mélyről érkezett sorsnak, szenvedélynek és ambíciónak, egy olyan, szerencsésen kiteljesített szándéknak, aminek a múlt század ötvenes évei közepén egyetemi értelmiségi nemzedékek vágtak neki nagy önbizalommal a biztosnak hazudott bizonytalannak, a győztesnek álcázott feneketlen jövőnek. Oktatóink, közösségi kötődésünk és magunkkal hozott családi-közösségi hagyományaink érdeme, hogy e bizonytalan egyéni ösvényeken végül is sikerült rátalálnunk önerőnkre, céltudatosságunkra és mindvégig számíthattunk a csapatszellem megtartó erejére.”

A megjelent 10. Kötet – Megmentett noteszlapok; szerkesztője Cseke Gábor; illusztrátorai Kovács Emil Lajos, Bottyán Mariann, Tillinger István, Mezei András, Ferenczy Valér, Visnyei Gábor a szerző szülőhelyének hangulatát idézik, zömüket a Hitter Ferenc által vezetett festőtábor, a Felsőbányai Monte Medio Értékei Egyesület alkotásaiból válogattuk. Köszönet értük!

https://mek.oszk.hu/21800/21809

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *