A 2019. festőtáborokból

Hírek Művészet

A 2019. Őszi Festőtáborban készült alkotásokat, akárcsak a többi, a Monte Medio Értékei táborainak képeit, a jelen kortárs művészet ritkaságszámba menő munkáinak értékelhetjük. Az őszi tábor festőművészei kivétel nélkül kitettek magukért. Alkotásaik közül maradtak Felsőbányán is, de gazdag “termésükből” vittek haza is, a világ más tájaira. Bottyán Marianna Budapestre vitte – ha még megvan – a zárda esti fényben alkotott képét. Legigazibb méltatója Gulyás János így ír a kiváló képről:

Látvány és Látomás

Látomás nélkül nincs alkotás. Látvány és látomás pedig , e kettő együtt : feltétele a minőségi ábrázoló művészetnek is. Mariann legújabb képe – melyen még szinte meg sem száradt a festék – ilyen alkotás. Felsőbányán , ezen az északi Kárpátokkal körülölelt, festői környezetben elterülő kis településen készült a napokban…A látomás nélküli puszta látványhoz elég ma megnyomni mobil telefonunk egy gombját…
Szikrázóan szép kék ez a kép… egy átmenet drámaian szépséges látványának megörökítése.
Mindig az átmenetek az izgalmasak, akár történelmi korokra, korszakokra, akár társadalmi, vagy temészeti folyamatokra , vagy a természet egyes megnyilvánulásaira vonatkozik is az átmenet…Ahol a régi már nem, a formálódó új pedig még nem érvényes. Amikor” átbillen „ egy rendszer egy másikba..A változások határmezsgyéjén kutakodni érdemes: mindig szépre, drámaira, tragikusra , felemelőre, tanulsággal szolgálóra akadhatunk.
Egy festő számára ilyen jelenség lehet akár a nappalból az éjszakába való átmenetnek, egy naplementének az átélése és megjelenítése is. A kisvárosra lassan rátelepszik a naplemente… A templomon, az utcai házakon mintha a Kárpátok környező hegyvonulatainak sötétkék árnyéka tükröződnék vissza, mintegy a nagy Karmesternek, a Természetnek egy látomásszerű intésére, egyben egyértelművé téve : ki is itt az úr az emberi civilizáció és a Természet vonatkozásában…
A kép színvilágát a kékes liláknak és sárgás vöröseknek mint komplementer pároknak játékos egyensúlyára törekvése jellemzi.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *