A FELSŐBÁNYAI BÓDI-TÓ

Hírek Magazin Művészet Társadalom Turizmus Vidékünk

A Bódi-tó különlegesen ritka szépséggel rendelkező varázsa minden időkben megfogta a fotósokat, majd ugyancsak nagyon sok alkalommal a festőművészeket. Tudjuk, hogy Hollósy Simon festőművész fejében megfordult a Bódi-tónál létesítendő művésztelep is, ami aztán objektív akadályok miatt maradt el. A régi fotók tanúsága szerint a felsőbányaiak és sokkal messzebbről jövők kedvenc piknik helye, “szalonnasütő” mulatóhelye volt, már a régi, (ma már nem létező) vízparton épült háznál is, aztán az orvosok és vadászok  kis épületeiben, majd a szigeten épült még ma is gyönyörűen mutatkozó, veekend-házig.

Történetéről, a partszakadásról és több más ottani érdekességről írtam könyveimben is, azonban fontos lesz, ha sikerül befejeznem és kiadnom az összefoglaló teljes Bódi-tó történetet. Az ott készült festmények, a különlegesen lenyűgöző táj, a kilátás a Gutin csúcsaira, a Feketehegyre és a pompás vízfelület, mind legkedveltebb képei a festményeket szerető embereknek.

A csodálatos összeállítás már a tavalyi év folyamán is megjelent közösségi oldalamon, a következő erre kedvező időkben pedig várom ismét a festőművészeket, hogy alkotásaikkal is gazdagítsák ezt a csodálatra méltó kincsünket.

Fotó: Hitter Ferenc és Hámori Kornélia,

Összeállítás: Hámori Kornélia

A mellékelt illusztrációkon a MONTE MEDIO ÉRTÉKEI festőtáborának festőművészei közül Bánházy Gyöngyi, Bottyán Mariann, Kopriva Attila – Egyedi Hideg Bernadette riporterrel, Nagy Otilia, Katona György és Hámori Nelli láthatók, valamint Bánházy Gyöngyi pasztelljei és Bottyán Mariann festménye.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *