A pokol vírusszemcséi

Hírek Magazin Társadalom

Naponta követem a borzasztó adatok alakulását a hihetőnek vehető ArcGis térképen, melyek egyeznek a TV-ben közölt adatokkal is, és rettentő növekedést láthatunk, habár egyes nagy veszteséggel járó országok már arról álmodoznak, hogy enyhítsék a kijárási tilalom és egyéb intézkedések betartását, mert már, vagy rövidesen a statisztikai görbe lemenő helyzetbe fordul és enyhülni fognak az áldozatok számát mutató vonalak. Gyenge remény, mert még egy ország sem közölt enyhülő adatokat eddig, habár valóban az enyhülést, a csökkenést jósolják és a megszűnés folyamata még eltarthat igen sok ideig. A következményekről ne is beszéljünk még, mindenféle előrelátás és jóslat szerint rettentőek lesznek akár gazdasági, vagy társadalmi téren. Változik a világ, a jövő világa nem a múlt világa lesz és a már mutatkozó eredmények szerint is a borzasztó következmények nem tudom mennyire lesznek elviselhetőek, hogy fogják az emberek, az újabb nemzedékek magukévá tenni, megszokni, megélni azokat.

Lássuk elsősorban a mai eredményeket, melyek még mindig növekvő tendenciát mutatnak, így a nyilvántartott fertőzöttek száma 1.348.184 és 74.816 halott lett szerte a világon. Mindenhonnan, 184 régióból történnek az adatrögzítések. Ma már Olaszország került a második helyre 132.547 fertőzöttel és 16.523 halottjával. Spanyolországban haladt első helyre a 136675 fertőzöttek száma és itt 13.341 halott esett áldozatul. Borzasztó a helyzet a többi országban is, az Egyesült Királyság különlegesen rossz helyzetben van, miniszterelnöke is elkapta a fertőzést és rossz állapotban van mesterséges lélegeztetéssel. Amerika is külön eset, ahol az elnök és szakértői már látják az alagút végén a pislákoló fényt, de erre utaló eredmények még nincsenek.
Romániában ugyancsak növekvő számok igazolják a veszélyt, 4057 fertőzött és 176 halottal, különleges gócok nehezítik a helyzetet, elsősorban Suceavat emlegetik leginkább, majd Tandareit, ahová a diaszpórából visszatértek hozták elsősorban a vírust, de fegyelmezetlenségük is nehezíti a helyzetet. Az államelnök Klaus Iohannis a tegnap kihirdette jövő héttől kezdve a vesztegzár meghosszabbítását még egy hónappal egyelőre. A védőálarc használata is egyre több megyében kötelező, első volt Máramaros megye és természetesen Felsőbánya, ahol nem érdemes nélküle járni. Az otthonmaradás és a társadalmi távolságtartás nem csak kötelező, hanem ajánlott is, az összes magyarázatok szerint a leghasznosabb védekezésű módszer. Szerencsénkre megúsztuk eddig elég jól, hiszen akárcsak kedves barátom Rostás Szabolcs kolozsvári újságíró tegnapi cikke szint a világ legnagyobb internetes keresőjének kimutatása Erdélyt tartja fegyelmezettebbnek, mint az ország többi részét és Kolozsvár többnyire kihalt vidéki kisváros képét mutatja.
Ráadásul a tegnapi hírekből kiderült hogy Cernobil is bedobta a vészhelyzetet, nem tudni mennyire, de ha igaz a mért sugárzás 16-szoros megnövekedése, akkor joggal félhetünk a pokoli veszedelemtől, ami gyökereiben megváltoztatja a világot.
Vigyázzunk! minden tekintetben, tartsuk be az intézkedéseket, de főleg figyeljünk magunk saját védelmének érdekében.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *