AMI SOK, AZ SOK!

Hírek Magazin Társadalom

Ami sok, az sok!

Tiszta őrület a sajtóban követni a TV műsorokban végignézni a sok politikus, tudós, orvos, hülyeségeit, amit józan ésszel már nem lehet sem elhinni, sem elfogadni, a vírussal kapcsolatos hazugságok, feltételezések kapcsán. Természetesn én sem vagyok vírus-tudós, de a józan ész többet mond mint a fantázia. Inkább törődnének az eredettel, a keletkezéssel és terjesztés esztelen problémáival, megállításával, mint kitalálva minden hülyeséget próbálják az embereket szájkosárral tartani, különféále programok betartására kényszeríteni, büntetni ártatlanul, és mozgásnélküliségre ítélni. Még bírják, amennyire bírják, de már látszanak ellenhatások is, tiltakozások, tömegmegnyilvánulások, mert a legtöbb minden ami történik mind aberráció, nem szükséges, nem hasznos, nincs rá szükség.
Sokszorosan átlépték a jóérzés határait. Éppen ezért én sem tudok szépen írni ezekről a sértegetésekről, látván, hogy kik vannak a háttérben, akiktől nem várnánk el, hogy egy bizonyos irányzathoz viszonyodjanak, bármilyen vezető, vagy tudományos tevékenységük lenne.
Legutóbb Ursula von der Leyen dobta el a sulykot. Ha a magasrangú EU-s főnök “elszólta” magát, az nagy baj. Az Európai Bizottság elnökasszonya nem diszkriminálhat. Nem tehet olyan sértő megkülönböztető véleményt, még akkor sem, ha ez valaki hasznára lehetne. A BILD napilapnak pedig azt nyilatkozta:” Lehetséges, hogy az idősek izolálva legyenek év végéig, hogy védve legyenek a koronavírustól” Hozzátette: “Egy oltás nélkül egyre inkább kell csökkentsük érintkezésünket az idősekkel”. Itt már két probléma is felmerül: az “oltás”, (amit nem lehet kötelezővé tenni) és “az idősekkel való kapcsolat mérséklése”.
Aztán nézhetjük előzör is: az elszigetelés az idősek védelmében, és másodszor: elszigetelés az idősektől. Az EU elnökasszony nem jelentette ki, hogy az idősek veszélyesek, a Covid vírus természetes hordozói, és megfertőzhetik az egész közösséget, de valahogy ezt lehet érteni az általa mondottakból. Ursula von der Leyen kijelentését átvette a The Gardian és azután az egész világsajtó.
Egy nappal később, semmiféle kapcsolat nélkül a Brüsszeli főnökasszony nyilatkozatát a román Egészségügyminiszter Nelu Tataru is készpénznek vette és a Realitatea TV-ben mondta: (április 12-én) “Az idősek a lakásukon elzárva maradhatnak legalább még 10-14 hétig, a világjárvány alakulásától függően”. Megkérdezték tőle, hogy Ursula kijelentésének megfelelően, szóba jöhet az idősek elszigetelése 2020 év végéig, Tataru válasza az volt, hogy szó lehet a Tudományos Országos Egészségügyi Tanács megvitatásáig.
Április 13-án aztán ugyanaz a Tataru megerősíti egy nappal előbbi nyilatkozatát, mi szerint “az idősek kötelezve lesznek, hogy elszigetelve maradjanak legalább még egy hónapig a sürgősségi állapot megszűnése után.”
Miért van sükség erre az állandó huzavonára, elzárásra a védekező intézkedések megszűnése után is? Leyden asszony mindenre tudja a választ: “szabályoznunk kell a kapcsolatokat az idősekkel”.
Április 20-án a sajtó nyilvánossá tette “Adrian Streinu Cercel egy tervét, mely szerint három hónaprta javasolja az idősek elzárását családjuktól is. Ezt a közvélemény sem bírta, a kormány is visszautasította, amiről azt mondták, hogy nem volt szó róla.
Hogy védő szándék is van a dologban, az egy valami, de ilyen emberek, akik TV-ben, tárgyalásokon fenntartják hülyeségeiket, az nincs rendben. Bízhatunk bennük?
Aztán jön az Adrian Streinu Cercel a tv adók oszlopos előadója, terveivel majd azok visszautasításaival a Kormány részéről – ugyanaz a professzor dr., aki 2006-tól a Matei Bals járványklinika igazagtói minőségében, amikor még nem volt Covid, volt madárnátha: “a világjárvány első időszakában vagyis az első 4-5 hónapban, négy millió román betegedhet meg, akik közül kétmillió meg fog halni. Az embereknek tudniuk kell, hogy egy nagyon veszélyes és támadó virussal van dolgunk:”
Tehát az, aki 14 évvel ezelőtt tudós és szakértői minőségében a madárnátha halottjait temette, most Nelu Tataru barátjával együtt megpróbál bezárni 3,5 millió embert. Ha már nem sikerült megölni 2 milliót, hát zárjunk be 3,5-öt. Hogy védelmezzük! Vagy hogy védjük a többieket tőlük – a Brüsszelből fellobbantott gondolatok alapján?
Az “Evenimentul zilei” (Adrian Patrusca) reagált “a vihart kavaró 65 éven felüli idősek elszigetelésére, amint az Európai Bizottság főnökasszonya, amit Franciaország elnöke sem vett készpénznek. Az idősek további elszigetelése május 11 után, amikor elkezdjük a megszorítások feloldását, felháborodást és éles vitákat szült a sajtóban és a közösségi hálózatokon. A robbanásveszélytől félve Emmanuel Macron megijedt és igyekezett eloszlatni a polémiát. Az Elysée Palotában jelentette ki, hogy “nem óhat diszkriminálást” május 11 után az időseknek, és felhívja a figyelmet “mindenki egyéni felelősségvállalására”.
Nos az idősek otthoni letartóztatására Románia nem Franciaország. Eddig semmiféle reakció nem hangzott el sem a miniszterelnök sem az államelnök részéről. Romániának csak Brüsszel létezik és annak cselédei, mint Nelu Tataru és Adrian Streinu Cercel! (Bogdan Calehari)
Érdemesnek tgartottam magyar nyelven közölni egy sajtóanyagok reagálását, hiszen a Brüsszeli helyzetek sem minden alkalommal tesznek jót Romániának. Az euroszkeptikus vélemények léteztek az Unióba lépés előtt és egyre terjednek a jelenben is. Nemhiába jelennek meg olyan vélemények is, melyek szerint rosszabb helyzetet jósolnak a világháború utáni idők mintájára, amit egy fentebbi diszkriminációs igyekezetek is sejtetnek.
Annyi fejetlenség, butaság, felelőtlenség hangzik el politikai körökből, döntéshozók ügyetlenségeiről, hogy sokat vitatott “szabadságunk” idején is ezeket látva véleményt mondhatunk azokról. A sajtó, a határon ki-be sétáló követelőzők, a már visszajöttek “hazánkfiai”garázdálkodásai nem sok jót jelentenek. Az egészségügyi krízis, egyes kórházak üresen tartása, mások fertőzött zónának nyilvánítottak nem sok jót jelentenek senkinek. Hogy Románia milyen helyzetben van a Copronavírussal, azt azért nehéz lenne megállapítani, de a mai eredmények szerint mégis, 17.397 fertőzött várja sorsának alakulását, több mint 11 ezer ember van intézményes elkülönítésben, több mint 30 ezer elszigetelésben. A halottak száma is 1150. Nem sok vigasz, hiszen ezek a számok sem mérvadóak.
Annyi a folyamatos ellentmondás hogy hihetetlen! A kijárási korlátozást feloldják, de a maszk használata kötelező, pedig ezeknek a maszkoknak a 99% nem véd meg semmitől! Ilyen és hasonló kommentekkel bővelkedik a sajtó és a közösségi hálózatok oldalai.
Továbbra is várunk, de ami sok, az sok!
2020. május 20

illusztráció: internet.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *