Az új gyulafehérvári érsek, Kovács Gergely beiktatása

Hírek Magazin Társadalom Tudomány

 Hat-nyolcezer katolikus hívő jelenlétére számítanak szombaton Gyulafehérváron, Kovács Gergely kinevezett érsek püspökszentelésén és érseki beiktatásán, február 22-én, szombaton, Szent Péter apostol székfoglalásának ünnepén 11 órától.

Az ünnepi szentmisén közel félszáz katolikus egyházi főméltóság lesz jelen, a magyar és román kormány is magas szinten képviselteti magát, és nagyszámú külföldi vendéget is várnak, elsősorban a Vatikánból.

A rendkívüli egyházi eseményen a magyarországi, illetve a romániai püspöki kar képviselete is jelen lesz. Ugyanakkor tekintettel arra, hogy az új főpásztor tanulmányai nagy részét Rómában végezte, hosszú ideig ott is dolgozott és széles körű nemzetközi ismeretsége van, számos külföldi vendég is jelen lesz a ceremónián – közli a Krónika.

A szentmisén a visszajelzések alapján 42 katolikus egyházi főméltóság lesz jelen. A Szentszék képviseletében hivatalosan az egyik a főszentelő Gianfranco Ravasi bíboros, a Kultúra Pápai Tanácsának elnöke, akivel az új gyulafehérvári főpásztor is együtt dolgozott, a másik a társszentelő, Miguel Maury Buendía, Románia és a Moldvai Köztársaság apostoli nunciusa, illetve jelen lesz a korábbi bukaresti nuncius, Francisco-Javier Lozano is.

Magyarországról 19 főpásztor érkezik, élen Erdő Péter bíboros-prímással, esztergom-budapesti érsekkel, illetve Veres András győri megyéspüspökkel, a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia elnökével. Szerbiából, Ukrajnából, Ausztriából, Németországból, Szlovákiából is várnak egyházi elöljárókat, Romániából 15 római és görög katolikus püspök vesz részt az érseki beiktatáson. Az ökuménia jegyében Az ökumenikus kapcsolatok jegyében a Román Ortodox Egyház pátriárkájának üdvözlő beszédét Irineu gyulafehérvári érsek fogja közvetíteni. Az erdélyi magyar történelmi egyházak vezetői szintén tiszteletüket teszik a gyulafehérvári ceremónián: Kató Béla erdélyi református püspök, Adorjáni Dezső Zoltán evangélikus-lutheránus püspök, Bálint-Benczédi Ferenc, a Magyar Unitárius Egyház püspöke, Reinhart Guib, a Romániai Ágostai Hitvallású Evangélikus Egyház püspöke is jelen lesz, és a romániai örmény apostoli egyházmegye is képviselteti magát.

Világi méltóságok között a magyar kormány részéről Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes, Kövér László, az Országgyűlés elnöke és Soltész Miklós egyházi, nemzetiségi és civil társadalmi kapcsolatokért felelős államtitkár erősítette meg jelenlétét, de a román kormány is képviselteti magát. Emellett diplomatákat, megyei és helyi önkormányzatok vezetőit várják Erdély ősi történelmi fővárosába, és közel húsz vendég érkezik külföldi akadémiák és egyetemek képviseletében.

Kivetítőkön is követhető a ceremónia. A püspökszentelésen és érseki beiktatáson jelen lesz Kovács Gergely szentelendő főpásztor édesanyja és két testvére, illetve egykori kézdivásárhelyi osztálytársai közül is többen részt vesznek a ceremónián. Az ünnepi szentmisén legalább 300 pap jelenlétére lehet számítani, így a papságon és a meghívottakon kívül kevesen fognak beférni a székesegyházba. A szervezők számításai szerint a katedrális a pótszékek függvényében 1500-2000 személyt tud befogadni. Mindazok, akik nem férnek be a templomba, a székesegyház előtti téren, kivetítőn követhetik az ünnepi szentmisét, ezért arra kérik a résztvevőket, hogy a téli időjárásnak megfelelően öltözzenek. A szervezők szerint a katedrális előtti téren 7-8 ezer, de szükség esetén akár 10 ezer személy is elfér. „A Magyarországról is jönnek zarándokok: mivel Kovács Gergely igemagyarázatokat írt a Magyar Kurír katolikus hírportálnak, ennek munkatársai zarándoklatot hirdettek az eseményre. A kinevezett érsek tanulmányainak jelentős részét Rómában végezte, ott is dolgozott, így sok egykori kollégája jön a beiktatására.

Az esemény nagy számú résztvevője miatt a szervezők arra kérik a papságot és a híveket, hogy legkésőbb 10.30-ig foglalják el a számukra kijelölt helyet a székesegyházban vagy a székesegyház előtti téren. A korábban regisztráltaknak a közelben biztosítanak parkolót, és reményeik szerint a később befutók is találnak parkolóhelyet, még ha a ceremónia helyszínétől távolabb is. A szentmiséhez a híveknek liturgikus füzetet biztosítanak, hogy mindenki be tudjon kapcsolódni, a székesegyház előtti téren a szentáldozás helyszíneit zászlókkal jelzik. „Annak érdekében, hogy mindenki zavartalanul követhesse a szentmise élő közvetítését a székesegyház előtti téren, kérjük, hogy ne hozzanak magukkal zászlókat és egyéb transzparenseket” – áll a szervezők közleményében.

A koncelebráló püspökök az asszisztencia vezetésével 10.55-kor indulnak az érseki palotából a székesegyházba. Az ünnepi szentmise 11 órakor kezdődik, a szertartást a Duna Televízió, az erdélyi Mária Rádió és a Marosvásárhelyi Rádió is élőben közvetíti.

Forrás:  Krónika – Bodó Márta

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *