BÚCSÚZIK ITÁLIA

Hírek Magazin Társadalom

Rettenetes ami ott történik, mintha jobban lennének bűntetve valahonnan fentről, az ismeretlenből, a világvége törvényszékének vádlójától, az örök mindenható bírótól. Hihetetlen, hogy ennek a világháborúnak egyik szenvedő alanyai azok a taljánok, akiknek szerepük volt az egész emberiség történelmében kultúrájukkal, jelenlétükkel és tehetségükkel mindenkor, amikor ott voltak az ókor nagyjaitól, tudósaitól kezdve évszázadokon keresztül mindennap.

Ott pihennek Szent Péter hamvai és az utána következő római pápák, Ott temették el a nagy tudós embereket, Cicerotól kezdve,  Galileo Galilei, Giordano Brunó és sok társáig, ott láthatóak Leonardo da Vinci híres festményei, Michalangelo alkotásai és nemzetük nagyon sok kimagasló emberének a világra hagyott munkája.

Érdekes nép, a csizma egész hosszában megtöltött gyönyörűségeivel, élővilágával, több mint 60 millió fős népességével, 54 millió keresztény emberével, hatalmas kultúrájával és az egész emberiségre szóló gazdasági-, társadalmi-, politikai erejével.

Most egyike azoknak a pokol tüzeiben sorvasztottaknak, akik nem megérdemelten, de az élen siratják a rövid idő alatt elesett szenvedéseik áldozatait, több mint 26 ezer halottat és majdnem 200 ezer fertőzöttet.

Ha emberi találmány, terjesztés, indulat okozta ezeket a fájdalmakat, legyenek átkozottak örökre kitalálói! Együtt érzünk veletek testvérek, és részvétünk ha nem is enyhíti fájdalmatokat, akkor is kívánjuk, hogy lehető legrövidebb időn belül ismét helyreálljatok és folytassátok földi éltetek mindennapjait.

Sajnál az világ népessége, sajnálnak az érintettek és minden normálisan gondolkodó ember. Nagy bánatotok mindenkit érint és veletek érez a világ többi szenvedő népe. Nagy űr marad elmenőitek után és reméljük, hogy rövidesen eltűnik ez a rengeteg életet kioltó átok.

Megható, ahogyan egyik honfitársatok búcsúzik:

Egy olasz tüdőgyógyász tegnap leírt szavai: “Mind elmennek. Némán, alázattal, amilyen alázatos némaságban, munkával és áldozattal telt az életük. Elmenőben van egy teljes nemzedék. Ők azok, akik az élelemért vívott hajszában a légópincékből olykor kitörve a bőrükön érezték a háború bűzét, a nélkülözést és a veszteségeket. Kérges tenyerek, mélyen árkolt arcok mennek most el, s velük együtt távozik a gyilkos napon és a metsző hidegben töltött idők emlékezete. Testek, amelyek atlétatrikóban és újságpapír csákóban tonnaszám hordták a törmelékeket, cementet kavartak, és meghajlították a vasat.

Elmenőben a Lambretták, a Cinquecento és Seicento nemzedéke, az első hűtőszekrényeké, a fekete-fehér tévéké. Lepedőbe csavarva hagynak el bennünket, mint megannyi Krisztus, ők, a gazdasági boom megteremtői, akik életük és verítékük árán felemelték ezt a nemzetet, és olyan gazdasági jóléttel ajándékoztak meg bennünket, amit büntetlenül élveztünk hosszú ideig. Velük együtt távozik most a tapasztalat, a belátás, a türelem, a rugalmasság, a tisztelet és ki tudja, hány órányi elfeledett imádság. Magányosan mennek el, a kezüket senki nem fogja, nem lehelnek utolsó csókot az arcukra.

Mennek a nagyszüleink, országunk történelmi emlékezete, az emberiség kulturális öröksége. Itália tartozik nektek egy KÖSZÖNÖM-mel, 60 millió kedves gondolattal, amely utolsó utatokon elkísér.”

Isten veletek, nyugodjatok békében!

2020. április hó végén

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *