Csupán emlékeztetőül

Hírek Társadalom

Felsőbánya város minden bizonnyal leg reprezentatívabb, szebb- és markáns építészeti különlegességet érő épülete az 1890-ben épült zárdaiskola. Az elmúlt esztendők, a 129 év legnagyobb része gyönyörű emlékekkel tölti, vagy töltötte el sok ember szívét, hiszen elsősorban az iskola, majd az ottani élet sokak számára nagyon nagy jelentőséggel bírt.
Sajnos, mai állapota igencsak aggasztó és sejteni sem lehet jövendő sorsát, ami vagy megmentené, vagy hagyná a végveszély, az összeomlás martalékává válni.
Sok a sajnálkozó, a sorsa felől érdeklődő, de eddig még nem tudok senkiről, aki valamit kezdeményezett volna akár magánemberként, akár intézményesen az épület megmentése érdekében.
A városnak nincs múzeuma, képgalériája, egy megfelelő nagy terme rendezvények lebonyolítására, nincs kórháza, és sok más megfelelő épülete, amire a zárdát is lehetne használni. Bár voltak bizonyos kezdeményezések városi szinten, mégis azok eredmény nélkül maradtak. Nem a városvezetéstől függ az épület jövendő sorsa. Sajnos van még hasonló példa a pusztulásra ítélt épületek esetében.
A helyzet látható, de ha senki nem tesz semmit a javulás érdekében, akkor ne is sajnálkozzon, hiszen a tehetetlenség nem oldja meg a helyzetet.
A Felsőbányára látogató festőművészek első látásra, a zárdát kívánják festeni, hiszen az építészeti különlegesség megérdemli a megörökítést. Talán nemsokára egy kiállítást is bemutathatok a zárdaépületről készült festményekből.
Mégis, a jelen sors nem kielégítő az épület állapotának. Hátha az emlékeztető is hozzájárul egy jövőbeni javuláshoz!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *