EGY BEFEJEZETT RESTAURÁLÁS

Hírek Magazin Művészet Társadalom Tudomány Turizmus Vidékünk

Felsőbányán nem nagyon volt divat a szalagvágás minden apróság, vagy akár fontosabb munka átadásakor. Most sem divat. A haszonélvezők, vagy gazdák csendben átveszik a munkát, szerényen elintézik a tennivalókat és örvendenek, hogy sikerült valamit rendbetenni. Valami jót, hasznosat, szépet.

A tegnap megjelent egy facebbok oldalon a cím: A Felsőbányai Kultúrház megnyitja kapuit. Nagy, előzetes beharangozások nélkül, szalagvágás, nagy szavak, dicsőítő szónoklatok nélkül. Egy szerény, de jól jött eseményt szerveztek ott, kisszámú meghívott jelenlétében, ami több embernek hasznára lehet.

Előbb hadd szóljak röviden a felajánlott lehetőségről. Partnerkapcsolatban a Polgármesteri hivatallal, a Contact Cultural Egyesület egy román-német kurzust szervez elsősorban felnőtteknek, kezdő német nyelv tanulók számára.. Nagyon hasznos ez napjainkban. A kurzus ingyenes és talán lesz megfelelő számú érdeklődő erre az ajánlatra.

De tulajdonképpen mi is történt ott?

Egy eléggé hosszú szünet után ismét tartottak egy eseményt a kultúrházban. Senki nem nyitott ünnepélyesen kaput, nem volt szalagvágás és nem avattak fel semmit hivatalosan. Ez már szokás így Felsőbányán.  A város szerény polgármestere nem tart nagy felhajtást egy munka megkezdése előtt, de a végén bejelenti, hogy befejeződött a javítás, rehabilitáció, felújítás.

A kultúrház külső és belső felújításának befejeztével, a város ismét megkapta az 1905-ben épült volt KORONA szálló, időközben siralmas állapotba jutott, most felújított épületét, amire már régen nagy szükség lett volna. A munka jól sikerült, kitűnően szép, mutatós, megfelelő, az urbanisztikai követelményeknek megfelelő és belső kialakítása is kedvező. A város főutcájának egy új dísze, melyet majd követnek más épületek is.  Minden csendben, nagy felhajtás nélkül. Például várjuk a volt moziépület felújítását, ami jelenleg szégyene annak a területnek ahol található. És folytathatnám több más példával. Nem szeretnék én most a város területrendezési és urbanisztikai terveinek ismertetője lenni. Mindenki végezte munkáját csendben és felelősségteljesen. Egy sportterem közelében lévő sportpálya, egy másik épülő sportterület, a futballpálya, a Zazar híd, ami elég bonyodalmat okozott az elégedetlenkedőknek, most már a város egyik legszebb utcája, a híd pedig remélhetőleg még sok száz év legerősebb hídja lesz. A város központjában más épületek is várják sorsuk javulását. Reméljük hamarosan eredményesen. A kényszerű szegénység (a bányák bezárása) a munkanélküliség Felsőbánya egyik  átkának nagy gondja lett, ahonnan legtöbben kivándoroltak, főleg a fiatalság. Nagy elvárások vannak új munkaerő teremtésére, főlegt a modernebb technikák bevezetésével, melyek fejlődést hozhatnak. A turizmus egy poztív példa erre. Az elmúlt napokban hallottam több új turistalétesítményről. Talán a világjárvány után, a természet okozta katasztrófák (vagy rossz emberek munkájából kifolyólag) ígéretes dolgokat tehet lehetővé ebben az ágazatban is.

A kultúra, a még létező régiségek és az új, születendő értékek iránti érdeklődés, tisztelet és megbecsülés várat magára.  Birda Alin polgármester érdeklődése élénken hat ezekre a kultúrkincsekre is. Nem sorolom itt a még szükséges dolgokat. A Kultúrház, a volt moziépület felújítása, ami tulajdonképpen csak kultúrcélokat szolgálhat, mind hasznára lehetnek a jövő civilizációjának. A bányászat emlékére kialakított új emlékpark, a márványszobrok parkja, más kulturális megvalósítások, felújított utcák és egy középkori felújított főtér Felsőbányát a jövőben idelátogató turisták érdeklődése felé irányíthatja, akiknek tetszenek a természet csodái és a környezet kellemes hatása.

Kívánom, hogy a FELSŐBÁNYAI KULTÚRHÁZ megfeleljen a felsőbányaiak elvárásainak, a város kulturális eseményeinek háza legyen, hogy onnan is az itt élő emberek felé történő végtelen tisztelet sugározzon.

Hitter Ferenc

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *