Egy vírusnélküli-séta korán reggel

Hírek Magazin Társadalom Tudomány

Miután a felsőbb bölcs intézkedések megengedik a szabad levegőre jutás idejének kezdőpontját, elindultam egy rövid sétára, hiszen egyike vagyok azoknak a legbecsületesebb törvénytisztelőknek, aki majdnem két hónapja nem mentem ki a laksából a tiltás miatt, a védekező óvintézkedések szükségállapotában.

Megírtam kimenő-papíromat, amire még mindig szükség van, és elindultam a közelben egy körsétára, üzletnézésre, különösebb gond nélkül. Az utcán haladva láttam, hogy azon kevés ember, aki valami ok miatt utcára ment, betartja a szabályokat és ezért alig találkoztam emberekkel egyes üzletekben, ahová kintről néztem be, vagy a supermarketben sem kellett sorba állni, mert ott is kevés vásárló volt. Eléggé tájékozottnak tartom magam a koronavírus átkának következményeivel kapcsolatban, hiszen az internet házhoz szállítja a híreket, a TV tele van csodálkozásra méltó hülyeségekkel, annak ellenére a “kinti légkör” itt nálunk eléggé csendes és elfogadható környezetet biztosít. Meglepően bosszantó volt számomra, hogy a nyitva lévő üzletek ajtajára ki van írva a “maxim 2 ember”. Ez azt jelenti, hogy három ember már nem mehet be az üzletbe, ha kicsi boltról van szó, vagy nagyáruházról, midegy. A helyi rendőrség  egyenruhásai egy parkolóban álltak, hogy várják az idő múlását, mert az utcán sem láttak többet annál.

Eléggé bosszantó volt számomra ez a kép, tehát haza indultam és két hónap után megtett sétámmal többet tudtam, láttam ebből a helyzetből is. Sebaj, otthon inkább bepótolom a tudnivalókat és majd meglátom a híreket, hogy haladunk.

Miután ferdeszemű testvéreink megtöltötték az egész világot szájkosaras emberekkel és persze kesztyűs biztonsággal, otthon már azok nélkül lehet tájékozódni arról, a néhány rémhírről is, ami okozta ezt a gyilkos vírusjárványt rengeteg áldozatával együtt. Riasztóan magas, a gyors léptekkel 4 millió felé közeledő fertőzöttek száma.  A Covid 19 másvilágra távozott áldozatainak tetemei is meghaladják már a 264 ezret. Fantasztikusan őrületes világrombolás. Az olasz, spanyol és francia élenjárók közül előrelépett az angol, az Egyersült Királyság halottjainak számával, ami éppen most több mint 30 ezer embert jelent. Nem sorolom fel a borzasztó számokat, de még megemlítem Romániát a majdnem 15 ezer fertőzöttjével és majdnem 900 halottjával, Magyarország valamivel jobban áll ettől, 3150 fertőzöttel és 383 halottal. Tombol a vírus, nem lehet tudni semmi pontosat mikor fog csendesedni, eltűnni, mikor áll helyre a helyzet a világon, mikor lehet újra normális életet kezdeni.

Azt régen sejtjük, hogy nem a denevér és kígyó asszociálódásából keletkezett és terjedt ez a fertőzés. A betegség roppant súlyos, látszik ez az áldozatok számán. A néhány változat közül igencsak terjed az amerikai vád, Kína okozta a víruspusztítást valamilyen formában és már követelések is hangzanak a kártérítéseket illetően. Hatalmas gazdasági következményei lesznek ennek. Hogy a többiről most ne is beszéljek.

A legfirssebb hírek között szerepel, hogy Donald Trump amerikai elnök azt követelte Kínától, hogy tegye átláthatóvá mindazt, amit a koronavírus eredetéről tud, és azt is kijelentette, hogy a víruslabor-teóriát támogató bizonyítékokat közzé fogják tenni – írja a Reuters hírügynökség. Szerinte a világjárványt okozó koronavírus egy vuhani laborból származik. Az amerikai külügyminiszter arról is beszélt, hogy Kína nem először fertőzné meg a világot, és az sem újdonság, hogy minőségen aluli laboratóriumokat tartanak fenn. Az elnök április végén Kínára és a WHO-ra küldte az amerikai titkosszolgálatokat, hogy bizonyosodjanak meg róla, hogy az új típusú koronavírus természetes módon alakult-e ki, vagy egy kínai laborból szabadult-e rá a világra.

Az amerikai elnök szombaton figyelmeztette Kínát, hogy következményekkel kell majd szembenéznie akkor, ha kiderül, hogy felelős a koronavírus-járványért. Donald Trump a Fehér Házi sajtótájékoztatón arról beszélt, hogy a járványt annak elindulása előtt megállíthatták volna Kínában, azonban mégsem tették, és most az egész világ szenved miatta.  Az USA és Kína nyilvánosan vitázik a koronavírussal összefüggésben, az amerikai elnök és más politikusok kínai vírusként hivatkoztak a koronavírusra, emellett élesen elutasították azokat a kínai felvetéseket, amelyek szerint a koronavírus eredete az amerikai hadsereghez lenne köthető.

Borzasztó ez a világháború, amiről szintén már beszéltünk a kezdetekkor. Egyetlen bomba, vagy puskalövés nélkül is lehet háborút nyerni az egész világ népességével szemben és egy új életre kényszeríteni az életben maradottakat, hiszen egészen biztos, hogy a szájkosarakkal és kesztyűkkel felszerelt embereknek soha többet nem lesz az előző, háború előtti időkhöz hasonló élete, amint arról már a találgatások és tervezgetések még mezítlábas jövendölésekben járnak. A roppant szegénység fogja elsőként igazolni, hogy az emberek nem férnek egymástól és sok az ellenség a szépnek hangoztatott képmutatásban.

2020. május 8.

HF

illusztráció: internet

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *