FESTMÉNYKIÁLLÍTÁS FELSŐBÁNYÁN

Hírek Magazin Művészet Társadalom Turizmus Uncategorized Vidékünk

Felsőbánya egyik legszebben felújított, reprezentatív épülete lett az 1905-ben épült volt KORONA szálló, amely többféle rendeltetése folyamán időközben igencsak siralmas állapotba került, a kommunista uralom idején például a város mozija volt. A legutóbbi idők felújítási munkálatai során kívül-belül restaurálták az épületet és emeleti részén VÁROSI KULTÚRHÁZ rendeltetése lesz, ahol események, találkozók, és általában kulturális témákat jelentő rendeltetést szolgál.

Július 30-án, tulajdonképpen egy kulturális eseménnyel történt a hivatalos megnyitója is, ott rendezték meg a MONTE MEDIO ÉRTÉKEI EGYESÜLET nyári táborozása utáni  FESTMÉNYKIÁLLÍTÁST.

Az Egyesület már rendszeresen, évente több alkalommal megrendezett festőtáborainak zárókiállítása minden alkalommal megtörtént, de első alkalommal itt, ebben a felújított kultúr intézményben, ahol a festőművészeken kívül megjelent a város polgármestere Birda Sebastian Alin, az intézmény igazgatója Todoran Sorin, meghívottak és érdeklődők.

Az emeleti kisteremben berendezett festményekkel nyitotta meg a kiállítást Hitter Ferenc a MONTE MEDIO ÉRTÉKEI EGYESÜLET  elnöke, aki méltatta a városban egyre inkább megjelenő látványos megvalósításokat, ilyenképpen a kultúrházat is, valamint a városi kultúrális események gazdagításának lehetőségét, hiszen más intézmények is következnek, ahol ezt a célt szolgáló lehetőségek lesznek kivitelezve.

Az adott körülményeknek megfelelően sikeres alkotótábort sikerült lebonyolítani, innen származnak a kisebb számban, kevesebb alkotóművészzel készült bemutatott munkák, de nagyságuk, értékük és fontosságuk semmivel sem kevesebb mint az elvárt, vagy más években tapasztalt színvonal.

Egyidőben a festőtáborral készült el majdnem véglegesen a város nyugati részén, a város bejáratánál felállított “Bányászok Emlékpartkja”, ahol Koter László, az alkotótábor szobrászának többéves és idei monumentális munkái vannak felállítva. Kisebb rendezések, a területrendezés és az ismertető pannó felszerelése után a város bányászatot tisztelő emlékparkját élvezhetik azok, akik itt tölthetik kis idejüket meditálva akár a múlt eseményein is. Felsőbánya mindig fontos termelő helye volt a nagymennyiségű, innen származó aranynak és színesfémeknek. A bányászok jellegzetes élete a nehéz munka, a nyomorúság és szegénység jegyében folyt hullámzó változásokkal. Ezért is emlékezni kell a többszázados múltra, az örökségre és történelmünkre, ami városunkra jellemzően nyomta rá bélyegét és a bányászat megszűnése után egy újabb életet kell kialakítson ezen a természeti szépségekkel megáldott vidéken is.

Hitter Ferenc elnök Díszokleveleket adományozott az alkotóknak és minden képzőművész az elnök könyveiből kapott egy-egy példányt ajándékba.

Ilyenképpen:

– Angyal Anikó Asloviciu – első alkalommal alkotott Felsőbányán, kivételesen szép, különleges festményeit nagy szeretettel fogadjuk. A művésznőnek sokrétű kultúrális alkotása sokat jelent számunkra is. Különleges kerámiát alkot, nagyméretű mozaikképeket készít és sok más művészeti témával foglalkozik. Nagy öröm számunkra, hogy elfogadta meghívásunkat és örvendünk annak is, hogy a továbbiakban is szivesen jön majd Felsőbányára. Különösen kedveli az itteni természeti adottságokat, amiből kölcsönösen kitűnő együttműködés születhet.

– Papiu Grety majdnem mindegyik táborunkban jelen volt. Munkái jól ismertek az itt rendezett és a Nagybányán gyakran kiállított festményei közül, valamint a katalógusokban megjelent reprókról. Különös vonzódása Felsőbányához érthető, ennek mi is örvendünk, hiszen rengeteg kompozíciója mellett nem hanyagolja el a tájképfestészetet, felsőbánya képei igencsak kedveltek és keresettek.

– Les Paul az utóbbi években inkább a pasztellfestészetet kedveli. Nagyméretű pasztellképein is Felsőbánya jellegzetes csodái jelennek meg. Örvendünk, hogy munkáival ő is a város kulturális kincsestárát gazdagítja.

– Kovács Emil Lajosról már nehéz dolog valami újat írni. Minden bizonnyal a legtöbb tájképet festette Felsőbányán, ahol részletekbe menően, vagy monumentálisan maradnak meg azok a jellegzetességek, melyeket aprólékosan ismer és mind újabbakat fedez fel ebből a hatalmas kincsestárból. Számára mindegy, hogy régi bányászház, aminek maradékaiból építi fel az egykori valóságot, vagy munomentális urbán festészet a témája, mert mindenik mellett ott van a Bányahegy, Hegyeshegy, Somoshegy, Gutin szépsége és különlegessége és első látásra is, akárcsak a nagy elődök képein is a néző egyből Felsőbányát fedezi fel, annak minden jellegzetességével.

– Bánházy Gyöngyi festőművész töb itteni táborunkban is jelen volt, ahol munkásságát olaj és tempera munkákkal gazdagította. Nagyszerű képein megragadta és megörökítette az itteni jellegzetességeket, de akárcsak urbánus festészetében, ugyanúgy tájképfestészetén is meglátszik a tájhoz történő vonzódása és annak festői tükrözése, ami naggyá teszi képeit.

– Mezei Andrásról is nyugodtan mondhatjuk, hogy felsőbányai festőművész lett. Szivesen látogat ide bármilyen meghívást rögtön elfogadva. Itt alkotott munkáin megragada azt a különlegességet, ami jellemző és többi társaival együtt ezért mondhatjuk különlegesnek az itt alkottott festményeket. A plein airban leli kiteljesedését, de kompozícióival vagy csendéleteivel is nagyot tud alkotni. Virágai valósáégos élőlények, azok szirmai valósággal megfoghatók hihetelenül gyönyörű képein.

– Guga Zsóka festőtáborban ugyan első alkalommal volt Felsőbányán, de úgy tudjuk, hogy szivesen jönne máskor is. Ez látszik alkotásain, tájképein, de ő is a virágok rendkívüli alkotója, akár mezei, vagy egyszál virágok rendkívüli megörökítője.

– Visnyei Gábor is első alkalommal került erre a vidékre. Leginkább grafikáiban fejezi ki meglátását. Különleges stílusa rendkívülien adja vissza a táj, vagy az urbánus festészet szépségeit, olyanképpen, hogy kedvelt tárgyai lehetnek akár egy lakás falán, vagy dekoratív helyeken. Az alkotónak kedve telt az itteni jelenlétben és ígéri további látogatásait is.

– Koter László a táborozásaink különleges szobrászművésze. Nagyon keresett és megbecsült művész itthon és külföldön egyaránt. Monumentális szobrokat, vagy kis díszítőtárgyakat egyaránt farag fába, márványba, csontba. Sokszáz munkáját lehet látni magánmúzeumban, vagy köztereken, ahol egész parkokat népesített be mese-, vagy történelmi alakokkal. Nagyon örvendünk, hogy Felsőbányán több munkája között sikerült  fába faragnia a “Bányászati Emlékpark” alakjait. Érzi a fát, tele van az élő fán túli változat érzelmeivel, meglátja a belőle kívánkozó életábrázolást. Reméljük, hogy városunkban még más alakjai is életet öltenek és díszei lehetnek a városi urbanisztikának, más civilizált helységek mintájára és gazdagságára lévő tekintettel.

A díszoklevelek átadása után Birda Sebastian Alin polgármester is megköszönte az alkotóművészek munkáit, meghívást intézve a továbbiakban is itteni jelenlétre, alkotómunkára, amivel csak gazdagítani tudják városunk eddig drasztikusan elhanyagolt kulturális életét. Minden munkájukat értéknek számítjuk és igyekezni fogunk még megfelelőbb kiállítási, ismertetési lehetőségekre a kulturát kedvelő nézők számára.

A kiállítás augusztus 16-ig tart nyitva a Kulturházban, melynek végére, utolsó napján a szervező meglepetést tartogat a látogatóknak.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *