Ijesztően fogyatkozunk

Hírek Magazin Társadalom Vidékünk

Rájöttem, hogy nem mindenki fogja fel egyformán létünk valóságát. Itt, gyökereink jelen társadalmi létében, mondogatjuk, hogy a szórványban élünk és kevesebben vagyunk mint voltunk, de nagyon gyengén látszik a tudatosan észlelt valóság. Tehát megpecsételt létezésünk, megmaradásunk nem is az előrelátások szerint, hanem még rövidebbre jósolható. Jövőre újabb népszámlálás eredményeit láthatjuk majd, ahol tudomásom szerint ez alkalommal a vallási hovatartozást is be kell majd jelenteni.

Az eddigi régi szokások szerint ebben az évben is az egyházak – a római katolikusra vonatkoztatok most – megtartják év végi, szilveszter estéjén bemutatott beszámolóikat. Évek óta siránkozunk ezeknek az adatoknak a láttán. Az idén Ft. Veres Attila plébános a következő adatokat ismertette a 2020-as esztendőre:

– Keresztelő 15 (7 fiú, 8 lány),

– Házasságkötés 3 (2 vegyes felekezet, 1 római katolikus),

– Elsőáldozó 10 (6 fiú, 4 lány),

– Elhalálozás 50 (44 felsőbányai, 4 nagybányai, 2 Giródtótfaluból).

A régi szokást a házszentelést, az idén is megtartja a plébános, a megszabott védekezési előírások betartásával, a vírusfertőzés megelőzésének előírásaival, csak egyedül és csak a bejárati ajtóból. A tavalyi házszentelésre több mint 860 családba hívták meg. Az idén is előzetes bejelentésre válaszolva történik a házszentelés, előreláthatólag jóval kevesebb helyen mint a tavalyi évben volt.

Áldott Újesztendőt!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *