ISMÉT A FACEBOOKRÓL, A KÖZÖSSÉGI OLDALAKRÓL

Hírek Magazin Társadalom Tudomány Turizmus Vidékünk

Sok ilyen és hasonló eset van a világon, de azért mégis, “valami szúrja a begyemet” és el kell mondjam, mert igen csak érdekes dolog jól informáltnak tartani magunkat, de azért nem tudunk semmit pontosan vagy esetleg halványan és azt is félremagyarázva. Kijelentem előre is, hogy én igencsak használom a számítógépet, a facebookot,  youtubot, vagyis a ma talán egyetlen létező hírforrást, amihez hozzáférünk, hiszen a papíralapú újságról tudjuk amit tudunk, a media ugyancsak “szűrten” használható és vannak olyan emberek, akik inteligens “nemolvasók”, de mint mondom sokmindent jobban tudnak mint az igazság.

Egy konkrét esetről van szó, ami kiváltotta véleményem leírását, hiszen azért mégis bosszantó, hogy ami körülöttünk történik, arról a körülöttünk élők cask messziföldről, például telefonon Németországból szereznek tudomást. Vajon miért? Mert betűről betűre minden megjelent itt a facebookon, amit természetesen bárhol olvashatnak a világon. Örvendek is amkor Amerikából kapok visszajelzéseket, más európai országokból, sok helyről és főleg Magyarországról, ahol olvassák, látják oldalaimat. A mellettem élők sokan nem látják. Pedig ismerek sok 80 életévét múlt embert, aki javában dolgozik még számítógépen. Ismerek 90 évüket múltakat, akik rendeszeresen nézik a facebookot vagy egyéb oldalakat. És ilyenképpen jól informáltak. Ismerek mostmár olyanokat is, aki ugyan nagyra tartjáki informáltságukat, de semmit nem tudnak. Nem olvasnak. Lemaradtak. Nekik ez a jelen eszköz nem létezik. De vannak közelükben olyan emberek, akik biztosan elolvassák ezen sorokat is, és talánh elmodják nekik, hogy mire való a jelen technika vívmánya, a számítógép, mint a legnagyobb mértékben informált rendszer.

A mai világ tele van propagandával és álhírekkel, ezért alternatív hírportálok nélkül sok fontos hírtől lemaradhatunk. Tegyük hát alternatívvá otthoni szerszámunkat és olvassuk róla azt, amit akarunk, ami érdekel.

A Facebook amerikai alapítású közösségi hálózat, amely 2004. február 4-én kezdte meg működését. Az egyik legnagyobb ismeretségi hálózat a világon, amely 2011 februárjára már több mint 637 millió regisztrált felhasználót számlált. A Facebook a világ leggyakrabban használt szociális hálózatává vált a 2009. januári Compete.com rangsorolása alapján, az aktív havi felhasználók száma szerint, megelőzve a MySpace nevű közösségi oldalt. 2009. november 25-én Mark Zuckerberg bejelentette, hogy a Skype és a Twitter mintájára tőzsdére viszi a Facebookot. 2011 tavaszán a tőzsdei bevezetést még mindig korainak találták, és az időpontját 2012-re tették, közben azonban a Facebook értékét folyamatosan számítgatták és felbecsülték.  A tőzsdei bevezetésre végül 2012. május 18-án délután 17 órakor került sor. A következő mérföldkő 2012. október 4. – ezen a napon a Facebook elérte az 1 milliárd regisztrált felhasználót. Felhasználóinak száma 1,23 milliárd, a teljes internetpopuláció 38%-a. Több mint egymilliárd felhasználó használja mobiljáról a Facebookot. 2017 júniusában újabb mérföldkőhöz érkezett a portál: az aktív felhasználók száma meghaladta a 2 milliárd főt (aktív felhasználónak számít, aki az elmúlt 30 napban legalább egyszer belépett az oldalra).

Mivel rendkívül gyorsan terjednek az információk a világhálón, a közösségi oldal szerepe a politika változásaiban is megnyilvánul. Több országban korlátozták, vagy szüntették be teljesen az internet szolgáltatásokat a Facebookon elindult tüntetésszervezések hatására. A Facebook szóvivője, Andrew Noyes szerint az oldalt az erőszakra való buzdítás miatt szüntették meg.

Érdekességekből rengeteget lehetne sorolni:

2011. március 2-án Gamal Ibrahim egyiptomi férfi a Facebook nevet adta újszülött kislányának, amit azzal indokolt, hogy szerette volna kifejezni háláját a közösségi oldal iránt, amiért a Facebook segítette Mubarak elüldözését.

2008-ban az eddig is a legidősebb felhasználóként számon tartott 102 éves Ivy Bean csatlakozott a Facebook csapatához, aki akkor egy bradfordi ápolási otthonban élt. Regisztrációja után számos rajongói oldal készült a tiszteletére. Az otthonban 2010 elején meglátogatta Gordon Brown miniszterelnök és felesége Sarah. A Twitterhez is csatlakozott, és ott 56 300 barátra tett szert. 104 éves korában hunyt el.

2014 júliusában Shakira, kolumbiai énekesnő új korszakot hozott a Facebook világában, hiszen ő lett az első olyan híresség, akinek hivatalos oldala elérte a 100 milliós kedvelést. Ez alkalomból maga Mark Zuckerberg is kifejezte gratulációját az énekesnő idővonalán.

Ezek a messziről jött példák. De tudjuk, hogy a mai fitalaság sajnos túlzásba viszi a közösségi oldal használatát, az okos telefon, laptop, vagy tablet sok más előnyt is biztosít, például a fényképezést, hangfelvételt, stb.

Tehát az én következtetésem az, hogy mértékkel de nem lehet jól informált lenni a technika mai legfrissebb vívmányai nélkül. Elmondják ezt mások is, akik időközben nemrégiben tanulták meg használatát és mennyire fontosnak ismerik el, azért, hogy ne Németországból kapjunk híreket saját környezetünk felől és azokat sem hitelesen már, hanem félremagyarázva! A helyben történtekről pedig tudni kell, hogy ott van a közösségi oldalon, ahol helye van és abban az időben, amikor kell legyen. Csak éppen rá kell nézni!

hf

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *