KÉPZŐMŰVÉSZEINK BORBÁLA TISZTELETE

Hírek Magazin Művészet Társadalom Turizmus Uncategorized

A nemrégiben tartott nyári képzőművésztábor alkalmával egy vasárnap templomlátogatásra került sor, ami nem is akármilyen eseménynek számított, hiszen különösképpen az egykori bányászat védőszentjének emlékeztetésére adott alkalmat.

Nemrégiben történt, hogy a város egy újabb parkjában Koter László szobrász emelt emlékművet szent Borbálának, a bányászok társaságában, ahol az ősrégi mesterséghez kötődő szobrok emlékeztetnek a múltra. Ft. Veress Attila plébános köszöntő beszédében említette a Koter által régebben faragott bányász motívumot is, melyet a templom Lourdi barlangjában helyeztek el.

Az idei júliusi alkalom ugyancsak egy szent Borbála festmény adományozását jelentette a katolikus templomnak. Papiu Grety festőművész képe a szentélyben kapott méltó helyet a bányászok védőszentjére emlékeztetve. A két művész munkáján kívül még két más festmény is található a templomban, a Húsvét és a Szent Család, melyeket ugyancsak a Monte Medio Értékei Egyesület művésztársaságának tagjai készítettek.

Köszönő beszédében a plébános Isten áldását kérte a művészekre, munkáikra, akiknek alkotásai maradandót jelentenek a városnak, alkotásaik pedig gazdagítják városunk művészeti értékeit, az emberek kultúrát becsülő érzékét.

1. sz. illusztráció: Papiu Greti a Szent Borbála festmény alkotója,

2. sz. illusztráció: Koter László a Sz. Borbála szobor faragója (3.m.)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *