KÖNYVBEMUTATÓ

Uncategorized
  1. szeptember 26-án, csütörtökön délután 17,00 órakor NAGYKÁROLYBAN a Károlyi Kastély Lovagtermében könyvbemutató lesz: Vonház István két nyelven, román és magyar nyelven kiadott munkája: A SZATMÁR VÁRMEGYEI NÉMET TELEPÍTÉS.
    Az eseményen felszólal dr. Teodor Ardelean tanár a Nagybányai “Petre Dulfu” Megyei Könyvtár igazgatója. A bemutatót kísérő művészeti előadást a Karoler sváb zenei együttes biztosítja (Lőrincz Tünde és Szilveszter, valamint Vezér Johann). A könyvről tudni kell, hogy a Szatmár megyei sváb falvak élő példája Románia sokszínű kulturális örökségének. A XVIII. században, Károlyi Sándor (1669-1743) gróf által betelepített sváb közösség meghatározó szerepet töltött be észak-nyugat Erdély társadalmi, illetve gazdasági fejlődésében az azt követő századokban. Károlyi Sándor gróf jelentős méretű területeket tudhatott tulajdonában Szatmár vármegye határain belül.
    A jelenlegi tanulmány emléket állít a betelepítés jelenségének, ismertetni hivatott egy jelentőségteljes – kulturális, valamint gazdasági vonatkozásban rendkívül dinamikus – etnikai közösséget, illetve annak történelmét. A kötet egy kommunikációs eszköz, mely útján megismerhetjük és megtanulhatjuk tisztelni mindazt, ami egy értékes kulturális örökséget képvisel és képviselt az idők folyamán.
    A belépés díjtalan, mindenkit szeretettel várnak!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *