MEGHÍVÓ

Hírek Magazin Művészet Társadalom

A képzőművészet csodáira irányuló igyekezetet néha nincs lehetőség kielégíteni. Sajnos, ez történik évtizedek óta már Felsőbányán is. Közben sikerült összehozni egy-egy alkalmi kiállítást szerény körülmények között (az RMDSZ székházban), de ma már az sem kínálja falait képek bemutatására. Amennyire nagy az érdeklődés, hasonlóak a lehetőségek is, vagyis nem léteznek. Néha mégis, sikerült összehozni néhány tízszeres tömeget egy tárlatnyitóra, de akkor talán még nagyobb számú ifjúság volt, a lakosság művészet pártolói is talán többen voltak. Elrettentően alakul és továbbra negatívak a felsőbányai demográfiai mutatók, a lakosság számának csökkenése egyre ijesztőbb. Lehet elemezni és beismerjük minduntalan eltűnő számunkat, – már nem laknak a városban x, y-ék, főleg az ifjúság már évek óta valamelyik nyugati országban telepedett le.
Ennek a mai írásomnak nem a demográfiai elemzés a célja, hanem csak sajnálkozásom látszik a kialakult helyzet miatt. Már régebben is kiállítást szerettem volna bemutatni a MONTE MEDIO ÉRTÉKEI festőtáborainak anyagából, de nem találok megfelelő helyet. A konkrét próbálkozásokról nem is szólok, mert azok se kecsegtettek megfelelő eredménnyel. Több éves próbálkozásom is ismert sokak előtt, hogy egy állandó képgalériát szeretnék nyitni városunkban, ami nagyban hozzájárulna a művészet megismertetéséhez, a turista forgalom növeléséhez. Eddig ez sem sikerült, még akkor sem, ha némi jóindulat is jelentkezik néha az illetékesek részéről. Halvány kilátás létezik, de még eddig nem járt eredménnyel. Az évek óta húzódó volt moziterem renoválása, felújítása állandóan halasztódik, nem vált be a pályázási lehetőség ott sem, egyelőre még remény sincs erre a megoldásra. Van egy másik lehetőség, aminek talán a jövő év folyamán örvendhetünk. A városi kultúrház külső renoválása megtörtént. A belső rész van most folyamatban és hihetetlen módon, mint a külső rész befejezésekor írtam, olyan munka folyik, amit megérdemel a 105 éves épülettömb, ami méltó rendeltetésre változtatja eddigi állapotát. Ez is egy lehető megoldás lesz egy-egy tárlat bemutatására, még ha nem is állandó galéria létesítésére.
Látjuk, hogy divatosak lettek a különféle kiállítási rendezvények a kereskedelmi üzletterekben. Így van ez most Felsőbányán, ahol a nem rég felújított Bistro caffé Motu tulajdonosai jó szívvel vették az ajánlatot és hajlandók képkiállítást biztosítani üzletterükben és hasonló rendezvényeket tartani. Köszönet érte és azért, hogy a kultúrához való hozzáállásukkal segítik annak megnyilvánulási lehetőségeit városunkban.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *