NAGYBOLDOGASSZONY TEMPLOMBÚCSÚ 2020

Hírek Magazin Társadalom Vidékünk

Sok évszázada nagy ünnep az augusztus 15. Felsőbányán. Szűz Mária mennybevételének napját ünneplik a keresztény emberek, minden időkben ez volt a város legnagyobb ünnepnapja. Helybeliek és zarándokok vesznek részt az ünnepi szentmisén. Az idén nem-igen lesz szó városnapról is, hiszen lehetőleg kerülni kell a tömeget, szükség van elővigyázatosságra és védelemre.

Bányászhagyományokat említünk ilyenkor, hiszen az ünnep a város védőszentjének, Szűz Máriának ünnepe, Lotz Károly festőművész főoltárképe a mennybevitelt ábrázolja. A templomi szertartások a megszokott teljes ornátusban történnek. 

Felsőbánya plébánosa Ft. Veress Attila kéri a híveket, hogy az elővigyázati intézkedéseket tartsák be, viseljék a védőmaszkot és úgy legyenek jelen a 11,00 órakor kezdődő ünnepi szentmisén. A hatalmas templomban remélhetőleg nagyszámú nép foglalhat helyet, betartva a kívánt szabályokat is.

Gondoljunk ezen a napon elődeinkre, városalapítókra és itt élő dolgos népre, valamint a ma, bányászat nélkül itt élő emberekre, akik számára kivétel nélkül ünnep kell legyen ez a nap és egymás tiszteletét kell figyelembe vegyük minden intézkedésünkkel.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *