Nézzünk ismét a kálváriára! II.

Hírek Magazin Művészet Társadalom Vidékünk

Bátorkodom visszatérni január 20-án közösségi oldalamon közölt cikkemre, mert örömmel állapítottam meg, hogy sok volt a “lejkolás”, rákkattintás, amit azt jelenti, hogy olvasták is, tetszett is. A cikk azonban arról szól, hogy a tervezett Kálvária keresztúti stációit visszaállítsuk, inkább újból csináljuk márványból, bármilyen időnek ellenálló anyagból, magas művészi szinten készült változatban. Erre természetesen nagy összeg szükséges, és a “Felsőbánya Monte Medio Értékei Egyesület” vállalja a kivitelezést, mint többek között műemlékvédő és művészi alkotásokat teremtő szakosított civil szervezet.

A sok felsőbányai és innen elszármazott honfitársainkról van szó, akiknek támogatására továbbra is számítok. Egyelőre csak felmérést szerettem volna készíteni a költségvetési terv összeállításához, amire 500 euró felajánlását kértem (vagy kevesebbet), ha pedig összeáll, megteremtődik a lehetőség, akkor kérném a pénz utalását egy bankszámlára. Az adakozónak, a keresztút felszentelése alkalmával az egyesület egy festményt ígér ajándékba és nevének feltüntetését egy belső márványlapon.

Nos, mint írtam, a “tetszik” lájkolás sok, az ajánlás kevés. Ezt ezen facebook oldalam privát üzenetében kértem, ahol válaszolni is tudok az ajánlásra.

A kérés olvasható tehát január 20-i és még előbbi feltevésen, most pedig bátorkodom megismételni, mert pár nap múlva lezárjuk a várakozási időt. Hátha sikerül városunk egyik jelképes műemlékének sorsán segíteni? Úgy a városnak, mint az egyesületnek nagy, műemlékvédelmi tervei vannak az idei évre és a továbbiakra. Akinek tehát szándéka az adományozás, arra kérem küldjön üzenetet privátban. Eddig, csak magyar nyelvű oldalamra tettem a kérést. Mostantól felteszem román nyelvű oldalra is, hogy az egész város lakosságához, valamint az innen elköltözött, esetleg ideiglenesen külföldön élőkhöz is szóljon.

Felsőbánya különleges ritkaságszámba menő szépségeit, műemlékeit és évezredes történelmét kedvelőknek szép, természeti élvezettel teli napokat kívánok.

Hitter Ferenc

a Monte Medio Értékei Egyesület elnöke

A mellékelt képen Koter László szobrászművész csodálatos domborműve látható, ami a majd ajándékozásra szánt tárgyak között lesz a megvalósítás idején.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *