Rómába látogatott Áder János köztársasági elnök

Hírek Társadalom

2020. február 14.

Ferenc pápa négyszemközti audiencián fogadta magánkönyvtárában február 14-én délelőtt Áder Jánost, Magyarország köztársasági elnökét, aki kétnapos hivatalos látogatásra érkezett Rómába. Az elnök február 13-án délután találkozott a Máltai Lovagrend nagykancellárjával. Az államfő a pénteki napon találkozik Sergio Mattarella olasz köztársasági elnökkel. Olaszországi útjára elkísérte felesége, Hercegh Anita is.

Az elnöki látogatásra hármas évforduló ad alkalmat. A Szentszék és Magyarország hivatalos kapcsolatfelvétele 100 évvel ezelőtt történt, 1920-ban, majd a diplomáciai kapcsolat 1945-ben megszakadt a két fél között. A kapcsolatok újrafelvételére 1990-ig kellett várni, tehát most ennek harmincadik évfordulójára emlékeznek. Ugyanakkor a Szent István-i magyar állam és a pápaság kapcsolata több mint ezer évre nyúlik vissza.

Magyarországi látogatásra hívta Ferenc pápát a Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus alkalmából Áder János köztársasági elnök pénteken. Az államfőt négyszemközti audiencián fogadta a Szentatya a Vatikánban – tájékoztat az MTI.

Áder János a közmédiának nyilatkozva elmondta: azzal a szándékkal érkezett a Vatikánba, hogy meghívja és meggyőzze a Szentatyát, jöjjön el és vegyen részt a szeptember 13–20. között megrendezendő eucharisztikus világkongresszuson

Az államfő érvei között szerepelt, hogy 100 éve vette fel Magyarország a diplomáciai kapcsolatot a Vatikánnal, és 30 esztendővel ezelőtt újították azt meg. Kitért arra is, hogy 25 éve nem járt katolikus egyházfő Magyarországon, utoljára Szent II. János Pál pápa látogatta meg Magyarországot 1996-ban. Áder János kiemelte a találkozón, hogy Ferenc pápa tavalyi csíksomlyói látogatása rendkívül sikeres volt a hívek körében, és biztos, hogy hasonló szeretettel fogadnák a magyarországi hívek is.
A köztársasági elnök megerősítette a meghívást Pietro Parolin szentszéki államtitkárnál történt megbeszélésén is. A bíboros a találkozón úgy fogalmazott, hogy nagy megtiszteltetés lenne számára, ha elkísérhetné a szentatyát budapesti útjára – mondta az államfő.

Forrás:

RomKat

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *