RÖVID VISSZATEKINTŐ A MŰVÉSZETEK SZÍNPADÁRÓL

Hírek Magazin Művészet Társadalom Vidékünk

Az utóbbi öt év festőtáborainak tevékenységét a XII. sorszám illeti, hiszen alakulástól kezdve összesen több mint 30 festőművészt lehetett megmozgatni, kíváncsivá tenni Felsőbánya természeti adottságainak csodálatára, ugyanakkor több más témában alkotott munka alkotására, melyeket mint a legutóbbi időszak legtermékenyebb és művészileg is leg elismertebb alkotóműhelyének tudunk és ismerünk el, ahol a kortársművészet legnagyobbjai közül voltak jelen hazaiak és külföldön élő alkotóművészek.

Lehet egy kis visszatekintőről is beszélni, bár a rengeteg írott anyagból is bőven tájékozódhattunk minden alkalommal erről a nemes kultúrtörténeti eseményről. Már-már a versengés is bizonyította vonzódást, a felsőbányai táborok életképességét, hiszen nem minden alkalommal lehet mindenkinek ott lennie. Egyik jó tulajdonság, hogy minden alkalommal vannak újabbak, olyan felfedezettek, akik már kitűntek munkáikkal más táborokban is, aztán végül alkalom adódik meghívásukra ide, ebbe a “festőparadicsomba” ahol mindenki a legnagyobb örömmel szeretne itt lenni minden alkalommal. Albumainkból és a főleg Nagybányán szervezett kiállításainkból lehet tájékozódni az eredményekről. Elsősorban olajtechnikában alkotott kisebb és nagyméretű festmények születtek a plein-air változataiban. De mindig jelen volt az aquarell, a pasztell is, gyönyörű alkotásokkal és legújabban megjelent a grafika is, akár az urbánus festészet különlegességeivel, vagy a táj kivételes ábrázolásával. A szobrászat is már nagyszerű, látványos alkotásokkal jelent meg. A kialakított “Bányász Emlékpark” várostörténeti különlegességként ugyancsak ezen táborok tevékenységének művészeti eredményeit hirdeti.

Felsőbányán nincs elegendő vonzóerő, megfelelő kultúra a művészet ezen legmagasabb teljesítményei iránt. Megfelelő lakossági szám, érdeklődő tömeg, felsőfokú tanintézmények és galériák sokasága szükséges ahhoz, hogy az érdeklődés is a legmagasabb fokon legyen. De mégis, kultúrtörténelmünk előzményei bizonyítják, hogy erről a csodálatosan ritkaságszámba menő adottságokkal bíró helyről olyan munkák kerültek a világ nagy múzeumaiba, ahonnan bizonyított létükkel csodálja a történelem,  az elmúlt évtizedek munkáit már-már itthon, hazai környezetben nem lehet megtalálni. A közel fél évszázados időszak kultúraromboló nevelése is hátrányt jelentett az alig 30 esztendeje felvett újabb csodateremtésnek.

A kortárs festészet kiváló darabjai születnek, melyek sorsa már szokásszerűen csak egy idő múlva nyernek egyre nagyobb értékelést. Festőművészeink kiválóságai, számunkra megtisztelők, tovább viszik a múltban meggyökerezett hatalmas művészeti jelenséget és megszületik az igény a ma munkáinak megszerzésére.

Az utóbbi öt év munkái, amint említettem már igencsak az élvonalban mutatják nagyságukat. Eredményes tevékenységet természetesen támogatások nélkül nem lehet megvalósítani. Intézményes úton ezek a gondok is megoldódnak valamilyen formában, nem mindig találkozunk mostmár olyan kijelentésekkel, melyek szégyenletesen azt mondják “mire való”, mert egyre többen vannak akik megértik ennek a valóságnak a különleges vonzerejét. A határon túli magyarok identitás megőrzésének egy része is ez a támogatási forma. Rövidesen eljön az ideje, amikor nyíltan szeretném köszönetemet kifejezni minden szervezett, vagy egyéni támogatás iránt. Fejlődésünk egyik ágazata ez, és ezúttal is Felsőbányára hozni minél több alkotót, híres festőművészt, szobrászt, akiknek munkái máris mutatják, hogy nem akármilyen helyen járunk, hanem a kultúra, a művészet központjában elhelyezkedő alkotói területen, a művészettörténet egyik nagyon fontos helyszínén.

Hitter Ferenc

Az utóbbi öt év festőtáborainak, kiállításainak élményfotóiból, a “Felsőbánya Monte Medio Értékei Egyesület” tevékenységének részeként

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *