SZENT BORBÁLA

Hírek Magazin Művészet Társadalom Turizmus Vidékünk

Minden történetkritikai megállapítás ellenére a fény és a vonzerő Szent Borbála csodálatos erejét sugározza.

Tisztelete megelőzi a 7. századot, a latin, görög, szír és örmény nyelven megírt legendákban történeti forrásokról nem beszélve. Borbála/Barbara egy pogány apa nagyon szép leányának legendája hozzánk is eljutott. Vértanúságának időpontját különböző változatokra teszik, helyét Nikomédiában, Toszkánában, Rómában jelölik.

A sok tisztázatlan tény közül maradjunk tiszteleténél, ami a 9. század óta Keleten és Nyugaton elterjedt. A népi tisztelet a legenda különböző elemeihez kapcsolódik. Így a ,,hirtelen és készületlen halál” elleni oltalmazónak tekintik. A művészek gyakran ábrázolják Borbálát  a kezében cibóriummal és felette ostyát tartva, vagy pálmaággal. Nagyon sok mesterség, mesteremberek védőszentje lett, mint a bányászoknak is, akik a sújtólég veszélyében dolgoztak.

A gazdag népszokás-anyagból érdekes a Borbála-ág. Ha a cseresznyefa ágát Borbála napján beviszik a szobába, karácsonyra kivirágzik. Ez emlékeztet, hogy a mi szívünkben is kivirágzik a szeretet, ha Krisztus benne él.

Ha történetileg lehet is kifogásokat emelni Borbála legendájával szemben, két dolgot mindenképpen el kell fogadnunk: a vértanú szűz alakja és tisztelete olyan erővel sugárzik mintegy másfél évezreden át, ami fölér a történeti adatokkal.

Az utóbbi időben a Borbála tisztelet megnyilvánulását  hoztuk ki a felejtés, a közömbösség szokásai közül. A Felsőbányai Monte Medio Egyesület keretében történt tevékenységek egyike a “Bányász emlékparkban” felállított szobor, jelenleg a legfelső, Koter László szobrászművész rendkívülien csodálatos fába faragott alkotása. A római katolikus templom szentélyében helyeztük el Papiu Grety festményét szent Borbálával. A szentély előtti kis állványon ugyancsak Borbála szobor áll a régebbi időkből elhelyezve. Koter László művész kisplasztikái között is találkozunk Borbálát ábrázoló szoborral.

Legyenek ezek a látható emlékek az évezredes bányászatot elfelejteni igyekvő cselekedetek emlékeztetői, hiszen őseink, a “múlt népe” keresztény buzgalmával december 4-ét tartotta a bányászok védőszentjének emléknapjaként. Naptárunkban ugyanúgy továbbra is találkozunk nevével ezen a napon!

hf

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *