Véget ért az őszi művészeti alkotótábor Felsőbányán

Hírek Magazin Művészet Társadalom Tudomány Turizmus

2020. október 8-24. között szervezett alkotótábort a Felsőbányai Monte Medio Értékei Egyesület, a már hagyományossá vált festőművészeti és szobrász tevékenység kortársművészeinek további kibontakozására. A mai, kényes és eléggé veszélyes körülmények között, sikerült megfelelő teret és lehetőséget kialakítani a festőtábor lebonyolítására és a szobrász, illetve fafaragó tevékenység további alkotásainak megteremtésére. Ez alkalommal, kivételesen dupla táborozási időről volt szó. Az őszi tájképfestés gyönyörű és különleges lehetőségeit a szervező olyanképpen próbálta összefoglalni, hogy a jeles festőművész meghívottak örvendhessenek az alkotás örömét ajánló lehetőségeknek, a ritkább őszi megörökítést ne hanyagoljuk el, annak ellenére, hogy a sajnálatosan mindjobban kibontakozó világjárvány lehetőségeit is figyelembe véve, az alkotókedv is megmaradjon. A táborozás körülményeit illetően sikerült minden követelménynek megfelelni, az óvatosságot jelentő szabályokat betartani és mindezek eredményeképpen egy sikeres, bár eléggé hosszadalmas két tábor összevont alkotómunkáját lebonyolítani. Ez volt az Egyesület XII. és XIII. Megrendezett kiadása.

Örvendünk az eredményeknek. Köszönet ezért elsősorban a meghívott művészeknek, a rendkívüli tehetséggel, tudással és alkotási kedvvel rendelkező festőművészeknek, alkotóknak, akiknek munkája ismét Felsőbánya különleges képzőművészeti kincsestárát gazdagítja. A régebbi, megrögzött és beidegződött, művészetet félretévő, elhanyagoló és nem értékelő szokások ellenére, gyarapodunk, hogy eredményeinkről majd beszélhessenek az utókorban élők, a ma művészetpártoló társadalmának pedig örömet okoz és nyújt ez a tevékenység. Kevesen vagyunk, eléggé gyenge érdeklődés mutatkozik nem csak a jelen, de a közelmúlt helyi tevékenységét illetően is ezen a téren, amikor Felsőbányának ez a természeti adottsága nem kapta meg sem a múltban, sem a jelenben a megfelelő és megérdemelt figyelmet. Nem is említeném a fejlettebb országok kevesebb ilyen természeti adottsággal rendelkező hozzáállását. Vannak helységek, melyek ebből élnek meg, virágoznak és minden lehetőséget megragadnak a művészet megmutatására. Itt, nálunk, a különleges, mostoha körülmények között, inkább csak szóban vannak említve a turisztikai lehetőségek, a turizmus fejlesztése és minél gazdagabb kibontakozása a gazdasági fejlődésben, a megélhetési lehetőségek javításában. Ez a kultúránk igencsak még gyerekcipőben jár és nem akar növekedni, minden sokféle lehetőség emlegetése mellett.

Ismételten tehát köszönetet mondok minden festőművésznek a hozzáállásáért, a gyönyörű alkotások megteremtéséért. Elnézést kérek ugyanakkor azoktól, aki szerettek volna itt lenni, velünk lenni, de a lehetőségek határosak és ezt is figyelembe kell venni. Nem utolsó sorban szeretnék köszönetet mondani  a támogatásokért. Anyagi támogatás nélkül ez nem valósulhatott volna meg. Minden nehézség ellenére a Magyar állam segítsége rendkívülien sokat jelent számunkra, az alapítványi pályázati lehetőségek kiválóan működnek és sokat jelentenek a határon kívüli magyar kultúra megmaradásának és fejlesztésének biztosításában. Külön köszönet a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt. vezetőinek és munkatársainak, a Nemzetpolitikai Kutatóintézet tisztségviselőinek.

Festőművészeink között találunk újabbakat, mint minden alkalommal és örökösen meghívott, Felsőbányát különlegesen kedvelő művészbarátokat. Nem csak alkotásaikkal, de szóban is elmondják, mennyire kedvelik ezeket a tájakat, az itt élő embereket és büszkék arra is, hogy a gyönyörű természeti lehetőségek ajándékát adják vissza, nyújtsák a világnak alkotásaikkal és ismertebbé tegyék azokat a természet és a művészet kedvelői számára.

Minden sajnálatos megszorítás, időjárási viszonyok, zárt körben maradt lehetőség ellenére sikerült napi programjainkat megfelelően és kedvezően alakítani. Nem hirdettük sehol tevékenységünket, hollétünket és a táborozás részleteit. Most, miután már eredményekkel együtt beszélhetünk a sikeres táborozásról, bemutatjuk külön-külön a résztvevők munkáját, az itt alkotott eredmények egy részét, hiszen annyira gazdagon sikerült ez az összevont két tábor periódusa, ami rendkívüli örömünkre szolgál, amit szeretnénk megosztani másokkal is, akiknek ugyancsak örömet jelenthet, hogy Felsőbányán ilyen próbálkozások történnek, melyet más hozzáállással, más szemlélettel a jelen gazdasági-társadalmi helyzet javára irányíthatnánk. Kevésnek és szegényesnek tartom az értékelést az érdeklődéssel együtt, de nagy értéknek tartom azt, ami majd az utókor számára fogja hirdetni az itt lezajlottakat, ugyanúgy, mint ma, mi tartjuk nagyon fontosnak és értékesnek az 1920-1940 és további évek művészeti munkásságát.

Rövidesen társadalmi oldalamon lesznek követhetőek az eredmények, az alkotók, munkáikkal együtt. Majd ugyancsak nemsokára kézbe vehetjük azt a nyomtatott albumot, melyben megörökítjük az utóbbi három tábor alkotásait.

Ismételten és ismételve még egyszer hálás köszönet a művészet, a felsőbányai művészeti tevékenység alkotóinak és támogatóinak. Reméljük, hogy még ebben a formában és még különlegesebb lehetőségekkel folytathatjuk azt a tevékenységet, melyre azért mégis kicsit több figyelmet kellene fordítani.

Hitter Ferenc.

2020. október 24.

Hálával és dicsérettel szeretném ismertetni a résztvevő képzőművészek névsorát:

MONTE MEDIO ÉRTÉKEI EGYESÜLET   FELSŐBÁNYA

ŐSZI ALKOTÓTÁBOR RÉSZTVEVŐI: 2020. OKTÓBER 8 – 24.

Kovács Emil Lajos, Koter László – szobrász, Tillinger Stefan, Guga Elisabeta Zsoka, Talpos Elizabet, Papiu Grety, Mile László, Les Paul, Angyal Aniko, Mezei András, Visnyei Gábor, Székely Tünde.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *